Alegerea firelor de pescuit la crap – partea a 2-a

Dacă în prima parte a articolului am discutat despre firele de pescuit la crap dedicate mulinetelor, acum a venit rândul firelor de forfac și monturi.

Firele de forfac

Alegerea firelor de forfac se bazează pe caracteristici silimare firelor puse pe mulinetă.  Pe lângă criteriile descrise anterior, se vor agăuda altele precum : tipul forfacului, montura folosită, momeala de cârlig și lungimea forfacului.

Pentru început voi face o scurtă clasificare a firelor de forfac. Firele de forfac pot fi : fire textilesuple, cămășuite și teflonate și fire monofilament / fluorocarbon.

Alegerea firului potrivit va fi făcută în funcție de mai multe aspecte, pe care trebuie să le avem în vedere la fiecare partidă de pescuit.

Pentru a avea rezultate optime și a evita trăsăturile ratate, trebuie să punem mare accent pe firele de forfac. Practic, prima parte ce intră în contact cu peștele este montura și momeala pe care o folosim.

Așadar, firul de forfac joacă un rol mai mult decât important în aducerea crapilor în minciog.

1. Rig-ul (forfacul)

Rig-urile de pescuit la crap sunt de mai multe feluri. Anumite tipuri de forface necesită legarea cu fire specifice.

Rig-urile de tip blow back sunt cele mai întâlnite. Datorită versatilității, pot fi legate cu orice fir de forfac.

Unul dintre cele mai populare rig-uri din ultima vreme este ronnie rig. Ronnie rig-ul funcționează excelent cu fire rigide precum : fluorocarbon și fire textile cămășuite sau teflonate.

Aceste fire oferă agresivitate monturii și o înțepare perfectă. Firele textile suple nu sunt recomandate deoarece prezintă risc ridicat de încurcare, dar pot fi folosite în pescuitul plantat.

Combi rig-ul este un alt rig ce nu lipesește din trusele pescarilor. Combi rig-ul poate fi legat din fir cămășuit, decojind firul pe o porțiune de 1-2 cm deasupra ochetului cârligului.

Al doilea tip de combi rig presupune legarea unui fir rigid, de ex. fluorocarbon de un fir textil suplu. Firul suplu este cel de care vom lega cârligul.

D-rig reprezintă o variantă a blow back rig, gândită pentru o mecanică îmbunătățită. D rig poate fi utilizat doar cu fire rigide (monofilament / fluorocarbon) și cârlige curve shank.

Withy pool rig este un rig indicat doar firelor textile suple (cămășuite / necămășuite) ce se culcă perfect pe substrat.

Nu în ultimul rând, chod rig poate fi legat doar cu fire de tip fluorocarbon sau monofilament. Fiind un rig ce se ridică de pe substrat fluorocarbonul ajută la o camuflare perfectă a momelii de cârlig.

2. Montura

Monturile folosite uzual în pescuitul la crap sunt : in-line, cu plumb pierdut și helicopter.

Monturile in line pot fi cu momitor, plumb striat și plumb simplu.

Monturile in line cu momitor și plumb striat necesită forface scurte, de 5-12 cm. Forfacele lungi nu sunt eficiente, deoarece cârligul va sta prea departe de nada pusă pe lest.

Fire de forfac caracteristice sunt firele textile suple, necămășuite. Această categorie de fire oferă o prezentare de mare finețe, cârligul fiind ușor de absorbit de către crapi.

Monturile in line cu plumb pot fi pescuite cu orice categorie de fire. Mare atenție la lungimea forfacelor pentru a evita încurcarea rig-ului.

Pentru pescuitul lansat sunt recomandate forface cuprinse între 10-20 cm. Excepție o fac doar monturile pentru pescuitul cu pungi PVA, forfacele fiind de 6-10 cm.

Monturile cu plumb pierdut sunt monturi care prezintă un risc scăzut de încurcare. Deci, este clar că se pretează orice categorie de fire de forfac.

Monturile helicopter posedă cel mai ridicat grad de încurcare al foracului dintre toate monturile. Prin urmare, rig-urile pentru montura helicopter vor fi legate doar cu fire rigide de tip : fluorocarbon, monofilament, textil teflonat / cămășuit.

3. Momeala de cârlig  

Momeala de cârlig și firul de forfac se află în strânsă legătură. După cum am arătat și mai sus, anumitor tipuri de rig-uri și monturi li se pretează diferite categorii de fire.

În alegerea firelor de forfac vom ține cont întotdeauna de momeala pe care intenționăm să o pescuim.

Momelile flotante pot fi pescuite cu fire textile în cazul rig-urilor : blow-back, combi rig sau withy pool. Firele de tip fluorocarbon sau monofilament sunt indicate pentru ronnie rig, d-rig sau chod rig, fiind rig-urile ceva mai agresive care nu pot fi folosite, decât cu fire stiff, pentru o mecanică corectă.

Nu este indicat să folosim momeli flotante pe rig-uri blow back cu fluorocarbon sau monofilament!!! Cârligul va avea o poziție incorectă în apă, fiind mult mai potrivit un combi rig!

Momelile critic echilibrate se pretează excelent oricărui tip de fir. Un rig foarte interesant, dedicat momelilor critic echilibrate (în special wafters-urilor) este German rig, ajuns ceva mai recent în rândul pescarilor români. Firele de forfac recomandate pentru German rig sunt textilele cămășuite rigide.  

Momelile scufundătoare, asemeni celor critic echilibrate pot fi puse pe toate variantele de fir în funcție de montura și rig-ul ales.

4. Lungimea forfacului

Lungimea forfacului se află în strânsă legătură cu tipul pescuitului practicat : lansat sau plantat.

Pescuitul plantat ne permite să folosim forface și de 40-50 cm. Deși cazurile în care este necesar un astfel de forfac nu sunt des întâlnite, plantatul ne permite acest avantaj.

Pentru pescuitul lansat, regula este destul de simplă. Dacă urmărim un pescuit cu forface mai lungi de 20 cm, este necesar să mizăm pe fire rigide : monofilament, fluorocarbon sau textile cămășuite / teflonate.

5. Locul de pescuit

Locul de pescuit poate fi un alt factor care influențează alegerea firelor. Existența structurilor submerse precum : pragurile, copacii scufundați, scoicile, stuful tăiat,  pietrele șamd. ne determină să pescuim cu anumite fire de forfac.

Dacă pe locurile de pescuit curate, fără structuri, putem pescui cu orice tip de fir, lucrurile se schimbă atunci când discutăm de zonele cu agățătură.

Structurile abrazive precum cele de mai sus pot reteza destul de ușor firul de forfac. Categoria de fire recomandată în astfel de cazuri o reprezintă firele cămășuite / teflonate.

Firele cămășuite și cele teflonate se bucură de un strat de protecție, fiind astfel mult mai rezistente în contact cu agățătura.

Fire textile necămășuite sunt cel mai puțin indicate. Cât despre fluorocarbon, deși este un fir cu rezistență mare la abraziune, nodurile nu sunt nici pe departe un punct forte. De aceea nici fluorocarbonul, sau firele monofilament nu constituie chiar cea mai potrivită variantă.

Firele de monturi

În înțelesul tradițional, sintagma fir de montură înseamnă firul principal pe care atașăm plumbul. Adesea, firul pus pe mulinetă, în special înaintașul au preluat acest rol, plumbul fiind trecut direct pe înaintaș.

Pentru situațiile în care urmărim o camuflare perfectă a monturii, a fost inventat firul de tip leadcore.

Leadcore-ul este pe scurt un fir textil cu miez din plumb, ce se bucură de o rezistență extraordinară și se culcă eficient pe substrat datorită greutații sale.

Alegerea leadcore-ului o vom face în funcție de condițiile pe care ni le oferă locul de pescuit și tipul de material din care este realizat.

Locul pe care pescuim determină dacă mizăm pe un ledcore mai subțire sau unul mai gros. După cum spuneam și mai sus, zonele cu agățătură puternică necesită fire pe măsură.

În funcție de materialul din care este realizat leadcore-ul poate fi rigid sau suplu. Prefer întotdeauna variantele suple, deoarece sunt mai ușor de prelucrat cu ajutorul unei croșete subțiri.

Cam atât despre alegerea firelor de pescuit la crap! Mai multe despre acest subiect în emisiunea de mai jos prezentată de Claudiu Popa și Radu Bădică!

Vă aștept cu întrebări și sugestii pentru teme viitoare în secțiunea comentarii!

Fire întinse!!!

 14,945 vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *