Pescuitul la novac pe înțelesul tuturor

Pescuitul la novac atrage din ce în ce mai mulți pescari în fiecare an. Novacul stârnește interes prin drilurile spectaculoase, răspândirea pe o varietate largă de ape și faptul că este un pește căutat pentru consum.

Nu în urmă cu mult timp, se credea că novacii nu pot fi prinși prin metode sportive. Ce-i drept, în acel moment nu existau nade și monturi dedicate speciei.

Treptat s-au dezvoltat tehnici noi de pescuit la novac, majoritatea brand-urilor de pescuit autohtone având în portofofiu diferite produse pentru novac.

De menționat că novacul are un ,,frate” și anume sângerul. Sângerul este o specie distinctă, mult mai întâlnită decât novacul pe balțile și râurile din țară. Se prinde la fel și se hrănește pe aceleași zone. Nefiind un termen des întânit, mă voi referi în continuare atât la novac cât și la sânger, doar cu denumirea generică de novac.

În cele ce urmează, voi trece în revistă cele mai importante aspecte ale pescuitului la novac. Dacă nu ați pescuit până acum la această specie, sper ca articolul de față vă v-a convinge!

pescuitul la novac

1. Echipament

Asemeni crapului și amurului, novacul este un pește cu o forță deosebită. Având un comportament destul de agresiv în dril, este un pește greu de stăpânit și necesită echipament pe măsură.

Personal, folosesc doar lansete de crap în pescuitul novacului. Lansete de 3.6-3.9 m, mulinete robuste, de 6000-8000 și fire monofilament de 0.40 mm. Pe râuri, echipamentul poate fi mult mai robust, pentru a rezista pe parcursul drilurilor solicitante.

Pe lângă lansetele clasice de crap, pot fi folosite și lansete utilizate în pescuitul la staționar atât timp cât au o putere de aruncare de minim 100-120 gr.

Pentru amatorii de senzații  tari se poate pescui și cu feedere de tip heavy sau extra heavy, cu mențiunea că drilul va fi ceva mai lung comparativ cu o lansetă de crap.

Minciogul trebuie să fie de asemeni unul solid, cu deschidere mare, pentru a face față și celor mai mari exemplare.

2. Monturi

Monturile pentru novac se împart în 2 categorii : monturi pentru bălți / lacuri și monturi pentru râuri.

2.1. Monturi folosite în pescuitul pe bălți

Monturile utilizate în pescuitul novacului pe baltă sunt de 2 tipuri : monturi de suprafață (cu plută) și monturi de substrat. Novacii sunt pești ce pot fi prinși atât în suprafață, între ape, sau pe substrat. În funcție de anumite criterii vom căuta novacii pe diferite adâncimi, folosind monturile potrivite.

A. Montura cu plută

De departe, cea mai utilizată montură în pescuitul novacului pe bălți este cea cu plută. Datorită numeroaselor capturi obținute, dar și a faptului că este o montură ready made (gata făcută) tot mai mulți pescari o aleg.

Montura cu plută poate fi legată în diferite variante. Cea mai comodă este cea cu năditor de plastic, prevăzută cu 5-6 cârlige.

MARE ATENȚIE!!! Monturile de tip ,,bombă” ce depășesc 2 cârlige sunt permise doar pe bălțile private, în care sunt acceptate prin regulament. Pe apele publice, aceste monturi sunt INTERZISE, putând fi folosite doar dacă reducem numărul cârligelor la 2.

Din moment ce am clarificat acest aspect, putem trece la realizarea monturii. Conform schiței indicate, pe firul principal vom pune mai întâi un opritor siliconic. După care, urmează plumbul culinsant, agrafa culisantă cu pluta, iar la final vom lega firul principal al mulinetei de vartejul de care este atașat năditorul.

În interiorul năditorului vom plasa nadă de novac sau tablete de tehnoplancton. Nada sau conținutul tabletei se va dispersa treptat formând un nor ce va atrage novacul.

Pe cârlige nu vom pune nicio momeală, deoarece nu este necesar. Cârligele vor fi aspirate odată cu norul creat.

În momentul în care momitorul se va goli, pluta se va înclina, anunțându-ne că este timpul să introducem din nou nadă. Timpii de schimbare, durează între 20-30 minute.

Dacă după 20-30 minute, nada a rămas aproape intacă în coșuleț, înseamnă că nu are consistența potrivită și nu lucrează corect în apă. Nada adecvată va fi una moale, sau prăfoasă după caz, pentru a ne asigura că se va împrăștia destul de rapid în apă.

Pentru a evita încurcarea cârligelor în timpul aruncării le putem întroduce în interiorul năditorului.

Pe lângă varianta gata legată, există și alternative precum monturile cu tablete de tehnoplancton sau monturi legate cu momitoare fără lest și nadă pentru a echilibra pluta, precum cele de mai jos.

B. Montura cu momitor

Montura cu momitor se adresează pescuitului la novac pe substrat. Momitoarele utilizate pof fi cele din pescuitului crap, sau orice alte momitoare de capacitate mare, pentru a produce un nor vizibil.

Montajul este unul simplu, format dintr-un momitor culisant și un vârtej simplu sau triplu de care atașăm 1-2 cârlige.

Momelile folosite for fi obligatoriu flotante. Pe lângă tehnopuffi și pufarine putem pescui și cu pop up-uri, wafters-uri sau porumb artificial. Ideea principală este să folosim o momeală ce poate fi absorbită ușor de către pești.

Pentru a asigura un plus de atacție momelii de cârlig, putem folosi pop up-uri sau wafters-uri dedicate pescuitului la novac ce creează un nor destul de vizibil.

Lungimea forfacelor este una scurtă de 4-10 cm, legate cu fir textil. Pentru a fi absorbit, cârligul trebuie să fie plasat cât mai aproape de momitor, în jurul norului creat de nadă.

De asemeni, pentru a oferi o prezentare atractivă putem folosi săculeți pva în care să introducem nada uscată pentru a spori efectul de nor.

Momitorul poate fi înlocuit de o tabletă de tehnoplancton, caz în care vom folosi o montură cu plumb.

2.2. Monturi folosite în pescuitul pe râuri

Principala categorie de momeli dedicate pescuitului la novac pe râuri sunt cele de substrat. Cum zonele lipsite de curent ce permit pescuitul cu plută sunt destul de rar întâlnite, voi face referire doar la monturile de mai sus.

Absolut orice montură de novac, indiferent de montaj necesită un momitor. Momitorul poate fi fix, culisant, sau semi culisant.

Personal, prefer variantele culisante sau semiculisante deoarece asigură o înțepare superioară a peștelui.

Primul lucru de care vom ține cont pe ape curgătoare este intensitatea curentului. Dacă momitorul este târât de curent constant, înseamnă că trebuie să mărim gramajul.

Sunt indicate momitoarele de 60-200 gr, fiind de preferat să folosim întotdeauna o variantă cât mai ușoară. Cu cât momitorul este mai ușor cu atât scad șansele de agățare deoarece se va ridica mai rapid de pe substrat. Dacă nu avem momitoare suficient de grele putem adăuga monturii un plumb suplimentar.

În cele ce urmează vă voi prezenta montura pe care am folosit-o în acestă vară pe râul Siret, pe o zonă cu un curent destul de puternic.

Cum momitoarele grele nu prea se găsesc pe piață, am recurs la o improvizație. Pe tija unui momitor Claumar MV2 de 55 gr. am introdus un plumb culisant de 80-120 gr. Astfel, împreună cu nadă, greutatea totală depășea 170-220 gr, fiind îndeajuns pentru a nu fi purtată de curent.

Forma momitorului este mai puțin importantă atât timp cât este un momitor de capacitate mare. Momitoarele cu talpă reprezintă o alternativă excelentă de asemeni, deoarece sunt rostogolite mai greu de curent.

Lungimea forfacelor va fi una scurtă, precum cele folosite pe bălți, 4-10 cm. Firele de forfac vor fi obligatoriu textile, cu grosimi de 0.25-0.35 mm, în funcție de talia peștilor.

Novacul este un pește puternic, iar pe râuri nu este indicat să îl pescuim cu fire subțiri la forfac, mai ales dacă în zonă există agățătură.

Dacă în cazul pescuitului la baltă putem folosi și cârlige nr. 6, pe râuri numerele 1/0-4 sunt cele mai indicate.

Adesea, mizez pe cârlige de tip wide gape, deoarece asigură o înțepare corectă și rezistă excelent pe parcursul drilului.

3.Nade

Nadele dedicate novacului sunt de 2 tipuri : nade praf (groundbait) și tablete de tehnoplancton. Ambele variante sunt versatile și pot fi folosite pe o gamă largă de monturi și ape.

A. Groundbait

Mix-urile concepute pentru pescuitul novacului se diferențiază față de cele dedicate crapului / carasului șamd. prin norul creat și granulația destul de fină.

De departe, cel mai important aspect este consistența nadei!!! Modul în care umectăm nada de novac precum și elementele de colare utilizate pot face diferența între o partidă reușită și una eșuată.

Adesea, am auzit pescari plângându-se că unele nade de novac nu funcționează… NIMIC MAI FALS!!!

Nadele de novac nu dau rezultate atunci când sunt preparate și folosite greșit. De-a lungul anilor, am avut câteva partide în care după ce am terminat nada de novac am înlocuit-o cu ttx. Deși ttx-ul este inferior unei nade concepute pentru novac, am reușit să păcălesc în continuare fitofagii prin norul creat.

Pe scurt, unul din secretele pescuitului la novac, constă în prepararea nadei!

În cazul monturii cu plută și momitor de plastic, după cum spuneam și mai sus sunt 2 variante. Ori supraumectăm nada și o facem aproximativ precum un terci, ori mizăm pe o nadă prăfoasă, slab umectată.

Ambele variante creează un nor persistent. Dacă nada va sta ,,pietroi” timp de 30 minute sau mai mult în momitor și nu se va dizolva, este mult prea ,,legată”.

Monturile cu momitor pe substrat necesită în schimb un grad de colare ceva mai ridicat. Este lesne de înțeles că în pescuitul pe bălți, nada poate fi ceva mai pufoasă pentru a se desface ceva mai ușor, iar pe ape curgătoare, nada va fi mult mai solidă, cu scopul de a rezista în curent. Pentru o dispersie mai bună a nadei o putem sita.  

În ambele situații se pot folosi diferiți lianți pentru a lega nada precum : ttx, sirop dulce de porumb sau colant pentru nadă.

Gradul de colare în cazul pescuitului pe ape curgătoare va fi dictat de curent. Nada trebuie să se disperseze treptat pentru a atrage atenția novacilor.

O nadă slab colată se va sparge la impactul cu apa, ori va fi luată rapid de curent când momitorul ajunge pe substrat. Pe de altă parte, o nadă extrem de legată nu va face nor îndeajuns, iar șansele ca trăsăturile să apară sunt minime.

Pe scurt, nada trebuie să se desfacă și să lucreze progresiv pe substrat. Mi-aș dori să vă pot da o rețetă exactă de preparare, dar nu există din păcate.

Gradul de colare potrivit se va identifica la fața locului, în funcție de răspunsul peștilor. Dacă trăsăturile întârzie să apară, nada poate fi un factor de influență. De aceea, este recomandat să modificăm consistența nadei, încercând să o aducem la varianta potrivită.

B. Tablete de tehnoplancton

Tabletele de tehnoplancton, asemeni nadei de novac și unor monturi au fost preluate din estul Asiei. Asiaticii (în special chinezii) au revoluționat pescuitul la novac, implementând nade, monturi și tehnici specifice.

Tabletele sunt mai ușor de utilizat decât groundbait-ul deoarece nu necesită umectare sau alte pregătiri.

După cum am menționat și pe parcursul articolului, tabletele pot fi fi utilizate pe o gamă largă de monturi și ape.

Timpul de dizolvare al tabletelor diferă în funcție de temperatura apei. Acestea creează un efect de nor, foarte asemănător cu fitoplanctonul fiind extrem de atractiv pentru novac, dar și alte specii.

În prezent, tabletele se regăsesc sub diferite arome și culori. Printre cele mai prinzătoare arome din observațiile mele de-a lungul anilor sunt cele dulci, fructate, sau cele pe bază de usturoi.

4. Momeli  

Glumind mai mult sau mai puțin, novacul este printre puținii pești ce pot fi prinși ,,la cârligul gol”.

Efectul de nor creat de nadă, pune momeala de cârlig pe un plan secundar. Momeala în sine, fără a fi plasată aproape de nadă este absolut inutilă și nu ne poate aduce trăsături decât în mod accidental. Așadar, în cazul pescuitului la novac este necesar să punem accent întâi pe nadă și abia apoi pe momeala de cârlig.

A.Tehnopuffi

Momelile cele mai populare în pescuitul novacului sunt tehnopuffi. Tehnopuffi sunt boabe din polistiren ce imită boilies-urile pop up. În schimb sunt mult mai flotante și pot ridica cârlige de mari dimensiuni, motiv pentru care sunt atât de folosite.

Tehnopuffi vin în diferite mărimi, culori și arome. Printre cele mai prinzătoare culori amintesc : galben, roșu și alb.

B. Pufarine

Pufarinele, denumite pufuleți sau puffi, sunt momeli expandate, realizate din porumb. Având o flotabilitate asemănătoare cu tehnopuffi, pufarinele pot fi folosite cu succes în pescuitulul fitofagului.

Spre deosebire de tehnopuffi, sunt momeli de origine naturală. O altă deosebire constă în faptul că sunt momeli solubile ce nu rezistă la fel de mult precum o boabă artificială din polistiren.

Timpul redus de dizolvare constă un dezavantaj pentru unii pescari. În schimb, gradul de atracție al pufarinelor este net superior față de tehnopuffi. Puffi se inmoaie precum un burete și pot fi absorbiți foarte ușor de către cei mai pretențioși pești. Acest principiu este valabil atât pentru novac, cât și pentru celelalte specii de ciprinide.

Puffi vin in 3 mărimi, fiind recomandați cei medii și cei mari. Printre aromele des utilizate se numără usturoiul, mierea și căpșuna.

C. Pop up, wafters și porumb artificial

Toate cele 3 categorii de momeli prezintă înteres pentru novac atât timp cât sunt însoțite de nadă.

Adesea se prind accidental fitofagi atunci când pescarii au ca pește țintă crapul. Motivul este simplu de înțeles. Fiind momeli flotante sunt absorbite odată cu nadă de către novac.

Foarte interesante sunt momelile ce produc la rândul lor un efect de nor, precum pop up urile și wafters urile concepute special pentru novac.

Concluzii

Pe lângă aspectele legate mai sus, va trebui să ținem cont de localizarea peștilor și perioada anului în care de aflăm.

Fitofagii sunt pești ce se hrănesc excelent când temperatura apei este una crescută. Vara este de departe cel mai bun anotimp, dar și lunile mai sau septembrie pot oferi capturi substanțiale.

Odată cu răcirea apei, novacul își încetinește metabolismul și nu se mai hrănește la fel de intens.

Novacii, asemeni crapilor, preferă zonele cu adâncimi variate și structuri submerse. De regulă, unde găsim un novac, sunt și alții, fiind pești grupați în bancuri.

Cu ocazia acestui articol sper că v-am trezit intresul pentru pescuitul la novac, ori dacă deja ați adoptat acest stil de pescuit, îmi doresc să vă fi ajutat cu informații noi, folositoare în următoarele partide de pescuit!

Până la următorul articol vă urez tuturor fire întinse, fum din frâne și vă aștept cu mesaje dacă aveți întrebări!!!

 135,930 vizualizari

8 gânduri la “Pescuitul la novac pe înțelesul tuturor

  • 27 iulie 2022 at 18:56
    Link

    Mulțumesc pentru articol.

    Reply
    • 3 august 2024 at 7:58
      Link

      Foarte frumos ai prezentat pe înțelesul tuturor, bravo.

      Reply
    • 29 august 2022 at 10:55
      Link

      Voi incerca acest stil de pescuit cat mai curand, pentru intaia data. Voi merge pe rau pe montura cu momitor si doua carlige cu tehno. Multumesc pentru tot!

      Reply
      • 31 august 2022 at 6:24
        Link

        Fire intinse, pentru putin!

        Reply
  • 21 septembrie 2022 at 17:09
    Link

    Salut! Foarte bun articolul! Multumim!

    Reply
  • 19 februarie 2023 at 8:35
    Link

    Salutare
    Acum in Februarie,Martie mănâncă novacul ?
    De curând am găsit o balta sălbatică cu mult novac ,am fost sa probez un Deeper și am dat de ei ,
    Cum pot sa abordez situația ținând cont ca ei acum mai mult stagnează fiind mai frig afara ?
    Mulțam

    Reply
  • 30 ianuarie 2024 at 8:49
    Link

    Se mai poate prinde și intenționat în pescuitul clasic la pluta, la match sau rubeziana, mai ales dacă se face o întreținere constanta , și se utilizează filtrul de țigară înmuiat în lapte praf în cârlig, sau momeli prinse pe banda.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *