Alegerea echipamentului de pescuit la crap – Mulinete, Fire, Avertizori… (II)
Dacă prima parte a articolului despre alegerea echipamentului de pescuit la crap a fost dedicată lansetelor, acum este timpul să discutăm despre mulinete, fire, avertizori, swingeri și așa mai departe.
Respectând regulile descrise în introducerea articolului precedent, șansele de a achiziționa echipamentul potrivit nevoilor noastre este unul crescut. Așadar, înainte de a citi următoarele rânduri, vă recomand să aruncați o privire aici.
Un echipament complet de pescuit la crap presupune destul de multe elemente. În mare parte, sunt 2 categorii : articole de pescuit ce intră în direct contact cu peștele (lansete, mulinete, fire, minciog etc.) și articole ce țin de camping, bagajerie, pe scurt articole ce asigură desfășurarea partidei de pescuit în condiții optime și oferă confort pescarului.
De această dată, ne vom referi doar la prima categorie, urmând să revenim pe viitor cu un mic ghid despre alegerea cortului, patului, scaunului, îmbrăcămintei, încălțămintei șamd.
Prin această serie de articole, ne propunem în primul rând să ajutăm pescarii începători pentru a lua deciziile potrivite.
Înainte de a intra în detalii, doresc să evidențiez UN ASPECT FOARTE IMPORTANT!!!
ÎNTOTDEAUNA ESTE NECESAR SĂ ALOCĂM BUGETUL DE CARE DISPUNEM ÎN MOD PROPORȚIONAL ARTICOLELOR PE CARE LE ACHIZIȚIONĂM!
Vă pot da un exemplu extrem de simplu. Recent, a apărut o modă o rod pod-urilor scumpe, ce într-adevăr arată excelent și sunt de o calitate deosebită. În schimb, adesea am văzut puse pe aceste rod pod-uri : lansete modeste, mulinete grele, avertizori low cost șamd. Nu mai spun, că unii pescari au ales să cumpere rod pod-ul respectiv înainte de pat, scaun sau alte articole ce ne fac partidele de pescuit mai plăcute.
Din punctul meu de vedere este o greșeală. Alocarea echilibrată a bugetului ne ajută să avem un echipament potrivit și să ne bucurăm cu adevărat de plăcerea pescuitului. Un rod pod de 2.500-3000 lei nu ne va ține de cald la noapte în cazul în care nu dispunem de un cort de calitate, un sac de dormit potrivit etc.
Dacă ar fi să stabilesc o ordine de prioritate a investiției în echipament ar fi următoarea. Pe primul loc se vor clasa lansetele, mulinete și firele. Dacă nu putem lansa unde sunt peștii, deja avem din start o problemă, la fel și dacă ansamblul este prea rigid și ne încurcă în dril sau dacă greutatea acestuia ne obosește mult mai rapid.
Pe poziția a doua se află echipamentul de camping și îmbrăcămintea / încălțămintea. După cum spuneam și mai sus, este păcat să ne punem sănătatea în pericol doar de dragul de a avea un rod pod sau senzori de top.
Pe locul 3 se află sistemele de semnalizare, rod pod-ul, picheții. Aceste elemente țin foarte mult de preferințele pescarilor. Cu siguranță ne putem descurca și cu variante de buget, dar dacă ne permitem modele premium este păcat să nu profităm de avantajele lor.
Impropriu spus, pe ultimul loc ce clasează minciogul și echipamentele de protecție / păstrare crap. În cazul acestora nu este recomandat să facem rabat la calitate, deoarece putem avea surprize neplăcute. Ruperea cozilor, plaselor de minciog sau a sacilor de păstrare poate fi doar una dintre probleme ce pot apărea pe parcursul unei partide pescuit.
Sper ca acestă mică recapitulare să fie de folos celor aflați la început de drum și nu numai. Acestea fiind spuse, haideți să vedem împreună cum alegem eficient mulinetele, firele, avertizorii șamd și ce criterii trebuie să avem în vedere.
1. Mulinete
Ce este mai importantă, lanseta sau mulineta? E ca și cum ai spune, ce a fost primul, oul sau găina? Pe scurt, ambele contează la fel de mult. Cuvântul cheie este echilibrul.
Alegerea combo-ului ideal se realizează pe baza trăsăturilor ambelor componente. Cum despre lansete am vorbit în articolul anterior, acum a sosit vremea mulinetelor.
Criteriile pe care mă bazez în momentul achiziționării unei mulinete noi sunt următoarele. Ordinea poate fi diferită, de la pescar la pescar, pentru mine fiind valabilă cea de mai jos.
A. Mărimea
Mărimea este punctul de plecare în alegerea unei mulinete. Deși mărimile nu sunt universal valabile și diferă de la producător la producător, putem să ne bazăm pe câteva repere.
Mulinete de crap pornesc de regulă de la mărimile 5000-6000. În această plajă de mărimi există 2 tipuri de mulinete. Cele cu un corp de dimensiuni reduse ce sunt mai degrabă optime pentru pescuitul la feeder sau la staționar și cele cu un corp vizibil mai mare, mulinete ce se încadrează în categoria ,,big pit”.
Mulinetele de tipul big pit reprezintă principalele mulinete utilizate în pescuitul crapului. Cu o astfel de mulinetă putem efectua lansări la mare distanță, controla eficient crapii în dril și recupera mai mult fir la o tură completă de manivelă datorită tamburului generos și raportului de recuperare. De menționat că putem pescui eficient la crap și fără a avea o mulinetă mare, robustă, de tipul big pit în anumite situații.
Mulinetele destinate pescuitului crapului ar trebui să înceapă măcar de la mărimile 4000-5000. Asta nu înseamnă că nu putem scoate un crap și cu o mulinetă de mărimea 1000, mulinetă utilizată în cazul pescuitului la bolognesă, sau una de 2000-3000 specifică pescuitului la feeder sau match. Totuși, pescuim cu lansete de crap, deci mulinetele trebuie să dispună de ceva forță pentru a se echilibra cu puterea lansetelor.
Revenind la mulinetele clasice de crap, acestea sunt disponibile pe piață în mărimi cuprinse între 5000-14000. Uneori, mărimea indicată de producător se referă mai degrabă la adâncimea tamburului și nu la corpul mulinetei. Astfel, o mulinetă de mărimea 10000 spre exemplu, poate avea tamburi 2 diferiți. Unul de 10000 pe care încape mai puțin fir și unul de 14000 cu o capacitate mult mai mare.
Înainte de achiziționa o mulinetă, este recomandat să ne documentăm cât mai temeinic asupra mărimii tamburului și corpului mulinetei. Dacă putem vedea mulineta într-un magazin sau la alți pescari, cu atât mai bine, pentru a ne putea face o idee clară despre ce anume dorim să cumpărăm.
B. Greutatea
Greutatea mulinetei joacă un rol esențial în diverse cazuri. Cum ne ajută concret o mulinetă mai ușoară?
Nevoia de distanță! Un ansamblu lansetă-mulinetă de greutate redusă ne poate oferi posibilitatea de a arunca la distanțe apreciabile, fiind în avantajul pescarilor ce nu dispun de o forță sau tehnică deosebită.
Pescuitul de frecvență! În cazul aruncărilor repetate, (spre ex. pescuitul la momitor în care schimbăm lansetele la o oră) sau a drilurilor multiple, o mulinetă ușoară poate conta în economia partidei. Un echipament greu ne va solicita inutil în astfel de partide, în care petrecem mult timp cu lanseta în mână.
Cum definim mai exact o mulinetă ușoară? Din nou, nu există un standard anume. Plaja de 500-650 gr mi se pare cea mai apropiată de adevăr. Dacă mulinetele depășesc 700-800 gr, pot fi încadrate în categoria mulinetelor grele, specifică mai degrabă pescuitului plantat sau partidelor în care nu urmărim un pescuit cu frecvență ridicată.
C. Componentele mulinetei
Una dintre cele mai mari greșeli în alegerea mulinetei este să avem pe post de criteriu principal numărul rulmenților!
Acum ceva timp se credea că o mulinetă de calitate trebuie să conțină mulți rulmenți, afirmație parțial adevărată. Pe scurt, calitatea acestora contează de fapt și nu numărul.
De asemeni, materialele din care sunt realizate mulinetele și în special fiabilitatea angrenajelor primează în detrimentul numărului de rulmenți.
La o primă căutare pe magazinul www.claumarpescar.ro găsim mulinete de crap cu 10 rulmenți ce au un preț sub 100 lei, în timp ce altele cu ,,doar 5-6 rulmenți” sau 10 pot avea prețuri de 300-1000 lei.
Nu cred că există dubii privitoare la care dintre cele 2 categorii de mulinete sunt net superioare.
O mulinetă ,,bine legată” va conține întotdeauna un număr rezonabil de rulmenți și va dispune de componente realizate din materiale durabile, ce asigură o perioadă lungă de funcționare și rezistență la uzură.
D. Frâna
Frânele mulinetelor specifice pescuitul crapului sunt de 2 tipuri : frână pe față și baitrunner.
Frânele pe față pot fi normale sau rapide. Diferența dintre cele 2 constă în numărul de rotații necesare pentru a asigura strângerea frânei.
Astfel, mulinetele prevăzute cu o frână rapidă au o plaja de reglare a frânei mult mai scurtă comparativ cu cele cu frână uzuală. La 1-2 rotații complete a fluturelui mulinetei putem trece de la o circulare liberă a tamburului, până la punctul maxim în care poate fi strâns.
În ultima vreme, mulinetele prevăzute cu frână rapidă, denumită și quick drag (QD), au câștigat teren vizibil în comparație cu cele ce au sistem clasic de frânare.
Explicația este una simplă. Frâna rapidă este de un real folos în dril, deoarece ne ajută să reacționăm de îndată la mișcările crapilor, fiind motivul de bază pentru care pescarii de crap le preferă.
Mulinetele cu baitrunner presupun existența a 2 sisteme de frânare a mulinetei. Primul sistem este cel clasic, cu frână pe față și al doilea constă în baitrunner-ul ce se cuplează după ce lanseta este poziționată pe suport.
Ce înseamnă baitrunner? Traducerea termenilor, bait = trăsătură / runner = alergător, nu poate însemna decât un lucru. Odată activat baitrunner-ul, peștele va putea lua liber fir în momentul trăsăturii. În momentul în care vom începe să recuperăm, baitrunner-ul va reveni la poziția inițială, fără a fi nevoie să îl declanșăm manual. În acel moment, vom trece pe frână de față a mulinetei, ce are un reglaj mai strâns, în funcție de cum este setat și din acel moment vom putea începe drilul.
De regulă, mulinetele cu baitrunner sunt preferate de pescarii ce adoptă stilul plantat. Mulinetele cu baitrunner sunt de obicei destul de robuste și se pretează excelent acestui stil de pescuit, unde sunt necesare adesea mulinete de forță.
E. Capacitatea și tipul tamburului
Capacitatea și tipul tamburului sunt relevante pentru stilul de pescuit pe care îl abordăm.
În cazul pescuitului lansat, pe distanțe reduse, orice mulinetă pe care încap minim 150-200 m este potrivită, indiferent de tipul tamburului.
În schimb, dacă urmărim un pescuit lansat la distanță, ecuația se schimbă. Vom avea nevoie de un tambur long-cast cu o capacitate de cel puțin 250-300 m. Cum acest tip de pescuit presupune folosirea unor fire subțiri de 0.22-0.30 mm, tamburii de tip shallow sunt extrem de populari.
Un tambur shallow (cu adâncime redusă) ne va ajuta în ce privește eliminarea firului de umplutură, specific unui tambur clasic de tip long-cast, cu adâncime mare.
Spre exemplu, dacă alegem un fir de 0.25 mm , pe un tambur adânc pot încăpea 500-600 m sau mai mult. Dacă vom merge pe ideea că se va rupe din fir și oricum vom avea suficient rămas, greșim din start. Odată rupt, tamburul va fi încărcat superficial și suntem nevoiți să adăugăm umplutură sau să înlocuim cei 500-600 m de fir.
Din punctul meu de vedere, variantele folosirii firului de umplutură sau a reducțiilor (dacă tamburii sunt prevăzuți cu asa ceva) sunt cele mai practice atât din punct de vedere al pescuitului, cât și al costurilor.
Nu în ultimul rând, dacă urmărim un pescuit plantat la distanțe apreciabile (300-400 m) vom avea nevoie de tamburi pe măsură. Cum firele utilizate au un diametru destul de mare, este necesar să ne asigurăm că tamburul mulinetei poate înmagazina minim 400-500 m, pentru a ne asigura că nu rămânem fără fir pe parcursul plantării monturii.
F. Raportul de recuperare
Raportul de recuperare al mulinetei determină ce lungime de fir este înmagazinată pe tamburul mulinetei la o rotație completă de manivelă.
Acest aspect poate fi important în anumite situații. De exemplu, dacă pescuim la distanțe de peste 100 m, o mulinetă cu raport mare de recuperare ne va permite să aducem mult mai rapid montura către mal.
De regulă, mulinetele de crap recuperează între 80-120 cm. Mulinetele uzuale folosite în pescuit recuperează în jur de 80-100 cm, iar cele dedicate nădirii, 110-120 cm.
Mulinetele de spod & marker au un raport de recuperare crescut pentru grăbi nădirea, recuperând mai mult fir decât o mulinetă obișnuită.
G. Așezarea firului pe tambur
Așezarea firului pe tamburul mulinetei este un aspect ce ne interesează din 2 puncte de vedere : distanța de pescuit pe care o urmărim și evitarea ,,perucilor” în timpul aruncărilor.
În prezent, mulinetele de crap sunt prevăzute cu diferite sisteme de așezare a firului precum slow oscilation, slow cross wrap, șamd.
Aceste sisteme au fost concepute pentru a asigura o așezare cât mai uniformă a firului pe tambur și desfacerea corectă a spirelor pe parcursul aruncării.
De regulă, mulinetele de crap calitative sunt prevăzute cu sisteme de așezare bine puse la punct și șaibe de reglare a înălțimii tamburului.
2. Fire
Alegerea firului de pescuit la crap reprezintă un subiect destul de larg, ce poate fi cuprins doar în interiorul unui articol separat.
De aceea, am pregătit mai jos un astfel de articol, pe care îl recomandăm celor ce sunt nehotărâți în privința firului potrivit.
3. Sisteme de semnalizare : avertizori și swingeri / hangeri
Sistemele de semnalizarea utilizate în pescuitul crapului sunt compuse din avertizori și swingeri ori hangeri. În momentul de față pe piață se află extraordinar de multe modele, cu diferite specificații și funcții. Și totuși, cum procedăm astfel încât să facem alegerile potrivite?
A. Avertizori
Pescarii de crap efectuează de regulă partide de minim 24 h, mai rar sub această durată.
Inevitabil va fi nevoie să ne odihnim, pentru a putea pescui eficient. De aceea, recomandarea mea este ca avertizorii prevăzuți cu stație să nu lipsească din echipamentul niciunui pescar de crap ce își petrece nopțile pe malurile apelor.
Desigur, că putem pescui și cu senzori individuali și să îi auzim în timpul somnului. Totuși, șansele de a ne trezi la sunetul stației aflate aproape de urechile noastre sunt mult mai mari și în același timp vom putea dormi ceva mai liniștiți
De-a lungul anilor, am pescuit atât cu avertizori individuali, cât și cu seturi de senzori cu stație din toate categoriile de preț.
În ce privește avertizorii, toți fac același lucru, mai precis ne indică trăsăturile. Diferența de cost este justificată în baza calității oferite. Astfel, deși ne putem descurca cu un set de avertizori low cost sau de buget, niciodată nu îi vom putea compara cu unul de top, ce prezintă funcții suplimentare, reglaje mai fine, un design mai plăcut, durabilitate sporită șamd.
B. Swingeri și hangeri
Swingeri sau hangeri? O întrebare ce întotdeauna a divizat pescarii… Totuși, în rândul pescarilor români swingerii au câștigat detașat ,,bătălia”.
Pe scurt, ce fac mai exact swingerii și hangerii? Simplu, înlocuiesc clasicele bambine, fiind practic niște greutăți ce se pun pe fir pentru a semnaliza trăsăturile.
Diferențele dintre cele 2 categorii sunt mai degrabă estetice decât funcționale. De ce spun asta? În afară de sistemul de prindere și de reglare al greutății ce sunt total diferite, ambele întind firul la fel de bine și ne arată trăsăturile.
Cum alegem modelele potrivite?
În primul rând va trebui să ne asigurăm că au greutatea potrivită pentru a întinde corect firul.
Un mare avantaj, cel puțin din punctul meu de vedere îl constituie variantele lumino, ce asigură un plus vizual pe durata nopții,
Culoarea! Personal, întotdeauna voi opta pentru swingeri și avertizori prevăzuți cu lumini de diferite culori. Pescuind adesea în regim competițional, diversificarea culorilor este de mare ajutor.
Expresiile de genul : ,,a plecat ,,verdea”, ,,vezi ca trebuie schimbată albastra” șamd. nu ar mai fi posibile dacă nu ar exista culorile diferite. Desigur că putem înlocui culorile cu numărul exact al lansetei, pescuind astfel la fel de organizat.
4. Suporți : rod pod, picheți
Asemeni sistemelor de avertizare, suporții au o menire comună : aceea de a asigura poziționarea lansetelor în siguranță pe mal în vederea așteptării trăsăturilor.
Rod pod sau picheți? Iarăși o întrebare dificilă… Cert este că această ,,luptă” este mult mai echilibrată fată de cea swingeri vs hangeri. Consider că balanța înclină ușor înspre rod pod-uri, datorită avantajelor pe care le oferă, dar și picheții sunt destul de populari printre pescarii români.
Pentru început, vom face o comparație între cele 2 categorii, punând în evidență plusurile și minusurile.
A. Rod pod
Avantaje : pot fi puse pe orice tip de mal (mal pietros sau de pământ) ori pontoane, stabilitate excelentă, poziționare a lansetelor în diferite unghiuri
Dezavantaje : greutatea, volumul ocupat la transport, faptul că lansetele sunt mult mai apropiate decât dacă le poziționăm pe picheți
B. Picheți
Avantaje : poziționarea lansetelor la distanțe și unghiuri diferite, spațiul ocupat la transport, greutate redusă
Dezavantaje : nu pot fi montați pe maluri cu piatră, este necesară utilizarea unor adaptori în cazul pescuitului pe ponton
Având in vedere aceste avantaje și dezavantaje din punctul meu de vedere este ideal să dispunem atât de rod pod, cât și de un set de picheți calitativi pentru a ne putea adapta.
În ce privește alegerea rod pod-urilor și picheților, criteriile pe care mă bazez sunt materialele de fabricație, dimensiunile și greutatea.
Un plus din punct de vedere al stabilității îl constituie rod pod-urile și picheții realizați din inox, fiind mult mai grei decât cei din aluminiu. De menționat că, în cazul rod pod-urilor, cele prevăzute cu 4 picioare oferă o stabilitate net superioară celor cu 3.
Legat de dimensiuni, acestea trebuie să fie potrivite nevoilor noastre. Spre exemplu, în cazurile unui pescuit pe maluri cu diferențe mari de nivel, rod pod-urile de tip sky pod (cu picioare înalte) sau picheții lungi pot fi de un real folos. În schimb, dacă pescuim pe maluri uniforme, ne putem descurca excelent și cu rod pod-uri cu picioare de dimensiuni mici sau medii, ori picheți ceva mai scurți.
5. Mincioguri
Minciogurile specifice pescuitului la crap se împart în 2 categorii : cele cu cadru în formă de V și cele cu un cadru fix rotund / pătrat.
Minciogurile cu cadru în v sunt de departe cele mai populare în pescuitul crapului. Fiind mincioguri cu deschidere generoasă, se pretează oricărei dimensiuni de crap.
Minciogurile cu cadru fix sunt mai degrabă ,,mincioguri de viteză”, folosite adesea pe durata competițiilor, cu precădere în cazul crapilor de talie mică și medie.
Caracteristicile de care vom ține cont în alegerea unui minciog sunt : tipul de minciog, deschiderea minciogului (raportată la crapii vizați), numărul de segmente și materialul mânerului, greutatea minciogului și adâncimea plasei.
Numărul de segmente și materialul mânerului sunt importante în ceea ce privește rigiditatea și rezistența minciogului.
Cele mai rigide cozi de minciog sunt de departe cele realizate din carbon și o singură bucată, fiind urmate îndeaproape de cele din 2 segmente.
Cozile realizate din compozit nu se bucură de aceeași rigiditate fiind totodată ceva mai grele. Un alt material ce oferă rigiditate este aluminiul, cu un dezavantaj în ce privește greutatea, carbonul fiind net superior din acest punct de vedere.
În ce privește numărul de segmente, cu cât numărul acestora crește, cu atât mânerul minciogului va fi mai moale. De aceea, în pescuitul crapului cozile telescopice sunt întâlnite destul de rar, fiind mai degrabă specifice pescuitului la feeder sa staționar.
Nu în ultimul rând menționez adâncimea plasei minciogului. Asemeni cadrului, plasa va fi adaptată la talia peștilor pe care îi urmărim. Indiferent de tipul minciogului, plasele cu adâncime sunt indicate pentru a ne asigura că peștii nu vor sări din afara acestuia. Acest aspect este important, în special în cazul pescuitului la ten, un pește ce poate oferi surprize de genul.
Concluzii
Pe durata acestui articol am încercat să sintetizez modurile în care putem face cele mai bune alegeri în ce privește echipamentul de pescuit la crap.
Asemeni multor pescari de crap, am trecut prin toate etapele, începând cu lansete din compozit, mulinete low cost, avertizori ieftini șamd., ajungând până la punctul de a pescui cu echipamente de top.
În esență, dacă dedicăm timp suficient și suntem atenți la ceea ce cumpărăm nu vom fi niciodată dezamăgiți de alegerile făcute. În ,,cel mai rău caz”, cu timpul ne vom dori un ,,upgrade” pentru a ne îmbunătăți performanțele.
Pentru întrebări suplimentare legate de echipamente vă stam la dispoziție în comentarii cât și pe Facebook!
Până la următorul articol vă urez tuturor fire întinse și vă aștept în continuare cu noi teme propuse!
9,335 vizualizari